Javascript är inaktiverat

Javascript verkar vara inaktiverat. Detta kommer att påverka sitens funktionalitet. Vänligen aktivera JavaScript eller återvänd till denna webbplats från en annan enhet.

 

 

28 april, 2022

Allt ljus på primärvårdens resa
Dåtidens, nutidens och framtidens primärvård



Sofia Ljung, förvaltningschef Primärvården Skåne, är legitimerad sjuksköterska med vidareutbildning inom ledarskap och organisation. Har varit verksam inom akutsjukvården, den kommunala hälso- och sjukvården och Primärvården i olika ledande befattningar.

Gunnar Wetterberg berättar om vårdens historia, från hospitalen över prästmedicinen till diakonin och framväxten av folkhemmet. I detta spelade den lokala självstyrelsen redan tidigt en roll, från socknarna till landstingen. Historien ger perspektiv på de vägval som vi står inför framöver.

"Digitalisering, ersättningsmodeller, prioritering, huvudmannaskap, kompetensbrist och underfinansiering. Alla de här frågorna har hängt i luften i många år. Och så en pandemi på det. Hur ser världen ut på andra sidan? Vad betyder det för primärvården?"

Om det talar Troed Troedson, analytiker, föreläsare och konsult med samhällsförändring och framtidsfrågor som specialområde.

Margareta Kristenson, professor emerita och överläkare i socialmedicin och folkhälsovetenskap, Linköpings Universitet, Region Östergötland. Margareta, som är specialist i allmänmedicin och socialmedicin, startade sin yrkesbana som allmänläkare och VC-chef. Hennes forskning gäller orsaker till socioekonomiska skillnader i hälsa med fokus på skyddande psykosociala faktorer. Hon var ordförande i Östgötakommissonen och kommissionär i den Nationella kommissionen för Jämlik hälsa, med särskilt ansvar inom målområdet  ”En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård”. Hon skall diskutera den ökande ojämlikheten i hälsa och vård i vårt land, dess orsaker, möjliga lösningar och primärvårdens viktiga roll  i detta.

Prof. em. Jan De Maeseneer, Head WHOCC in Family Medicine and PHC – Ghent University (Belgium). 

International reports related to Covid-19 conclude that regions and countries should invest more in primary care and foster the integration of health and social care and of primary care and public health. Interprofessional primary care networks provide  integrated care, that  starts from the life -goals of the person. Informal care-givers and community members work together with professionals and increase social cohesion. An integrated interprofessional goal-oriented electronic record, with active input by the patient / citizen, facilitates cooperation and contributes to a ’community diagnosis’, addressing the social determinants of health. Political authorities should create the conditions to enable the development of this approach.

Rasmus Smith, utvecklingschef i Primärvården Skåne och specialist i allmänmedicin. Har arbetat mer än 10 år i den skånska primärvården inom såväl privat som offentlig verksamhet. Ursprungligen från Danmark och har stor kunskap om det danska husläkarsystemet.

Alf Jönsson, regiondirektör Region Skåne

Eva Thorén Todoulos, Senior rådgivare, Ordförande i Expertråd patientfokus Primärvården Skåne.

5 maj, 2022

Allt ljus på framtidens hälsa
Från sjukvård till hälsovård och prevention



Carolina Klüft är verksamhetschef på den icke-vinstdrivande organisationen Generation Pep. Generation Pep arbetar för att alla barn och unga i Sverige ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Men hur gör vi för att skapa de bästa förutsättningarna för barn och unga i Sverige?

Malin Skogström har fokus på levnadsvanearbete i hälso- och sjukvården på flera nivåer – som läkare på Levnadsvanemottagningen Malmö (Primärvården Skåne), implementering av evidensbaserade metoder i hälso- och sjukvården i sin roll på Enheten för Kunskapsstyrning, ledamot i Nationellt programområde levnadsvanor, ordförande i Regionalt programområde levnadsvanor, uppdrag i Nationell arbetsgrupp vårdprogram levnadsvanor och ordförande i Svensk Förening för Allmänmedicins levnadsvaneråd. Under kongressen kommer hon beskriva breddinförandet av riktade hälsosamtal i Region Skåne, med syfte att förebygga hjärtkärlsjukdom i befolkningen.

Jörgen Herlofson, psykiater och leg psykoterapeut med lång erfarenhet som föreläsare. Särskilda intresseområden är diagnostik och relationsskapande förhållningssätt i mötet med patienten. Han har skrivit ett flertal lärobokskapitel som belyser dessa teman och är också huvudredaktör för den omfattande läroboken Psykiatri.
 
Föreläsningen handlar om det hälsofrämjande, personcentrerande mötet med patienten. Fokus är på den viktiga balansen mellan inriktning på det medicinska problemet och det nödvändiga arbetet på att bygga en trygg relation till patienten.

Else Hellebö Johansson och Ena Thomasson, båda leg dietist och med dr, berättar om en ny och delvis digital kostbehandling som gått från forskning till klinisk implementering i Västra Götaland och Region Skåne. Kostbehandlingen erbjuder stöd kring hälsosamma matvanor och viktminskning till kvinnor efter graviditet och ges av dietist inom primärvården.

Else Hellebö Johansson och Ena Thomasson, båda leg dietist och med dr, berättar om en ny och delvis digital kostbehandling som gått från forskning till klinisk implementering i Västra Götaland och Region Skåne. Kostbehandlingen erbjuder stöd kring hälsosamma matvanor och viktminskning till kvinnor efter graviditet och ges av dietist inom primärvården.

Åsa Kadowaki, specialist i psykiatri och leg KBT psykoterapeut med handledarutbildning, Smärtprocessen inom region Kalmar. Inom läkaryrket i stort, men i synnerhet inom allmänmedicin, krävs förmågan till helhetssyn och ha kunskap om vad som är skillnaden mellan medicinskt behandlingskrävande tillstånd och bristande hälsa utifrån andra bestämningsfaktorer än sjukdom. Det är av största vikt att som läkare kunna möta andras lidande och hålla isär det från egna reaktioner på det man får ta del av. Medikalisering av normala reaktioner på livsomständigheter är sannolikt den vanligaste vårdorsakade skadan. Vi inom Smärtprocessen i region Kalmar, jobbar med fokus på att säkra god och nära vård till patienterna, med målet på att bidra till ökad funktion och aktivitetsförmåga. Detta utifrån basen av en gedigen medicinsk bedömning, inkluderande kunskap om undvikandebeteenden, som är grunden för utveckling av olika symtomdiagnoser.

Lars Hagberg, Hälsoekonom, docent Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län, Örebro.
Vården kan bli effektivare om vi förebygger mer, även om det sker till priset av mindre behandling. Är det förenligt med primärvårdens uppdrag? Vi kommer gå igenom principer för prioriteringar i vården med särskild fokus på prevention. Exempel visas på att stöd till ändrade levnadsvanor är god resursanvändning. Avslutningsvis ställs frågor om hur utökat stöd till bättre levnadsvanor kan organiseras.

Mariette Derwig är barnhälsovårdsöverläkare i Region Skåne och nyligen disputerad på hur ett barncentrerat hälsosamtal kan främja hälsosamma levnadsvanor i familjer och förebygga obesitas hos förskolebarn. Samtalsmodellen Grunda Sunda Vanor används av sjuksköterskor på BVC i samtalen med barn och föräldrar och främjar barnets delaktighet och familjens hälsolitteracitet genom att använda ett pedagogiskt bildmaterial.

Mai-Lis Hellenius, MD, PhD, Professor, Karolinska Institutet. Kunskapen om våra levnadsvanors betydelse för vår hälsa har ökat markant det senaste decenniet. Men kunskapen är inget värd om vi inte lyckas ännu bättre med implementeringen. Flertalet stora utvärderingar av preventivt arbete i svensk primärvård visar nu tydligt att det går att stötta människor till att hitta vägar till hälsosammare vanor med effekter på många riskfaktorer. Den kunskapen behöver spridas och omvandlas till praktisk handling bland politiker, beslutsfattare, hos myndigheter, i hälso- och sjukvården, i olika organisationer och till befolkningen i stort. Eftersom hälsoklyftorna ökat de senaste decennierna och ytterligare förstärks av pandemin är det viktigt att arbetssätten framöver även är inriktade på att minska hälsoklyftorna.

Fotograf: Ulf Sirborn, KI

Johannes Malm, leg. psykolog, Hälso- och sjukvårdsstrateg samt processledare för området psykisk hälsa på Primärvårdens utvecklingsenhet i Region Skåne, Lund.

Ibland möter våra patienter direkt motsägelsefulla budskap vilket kan innebära fördröjd, utebliven och ibland motsatt effekt av våra insatser. Att vi på våra vårdcentraler har flera olika yrkeskategorier samlade under samma tak är en styrka. Det kan samtidigt innebära utmaningar att arbeta utifrån olika teoretiska perspektiv. Att systematiskt sträva mot att skapa samsyn och samverkan mellan professioner medför högre effektivitet och minskade ledtider för våra patienter. Hur detta uppnås och exempel från den kliniska vardagen kommer att tas upp och diskuteras.

Hans Lingfors, allmänläkare och med dr, ordförande i Nationellt kliniskt kunskapsstöd Levnadsvanor och ledamot i Nationellt programområde levnadsvanor, har medverkat vid framtagandet av Socialstyrelsens riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor samt Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor. Hans kommer att berätta om 40 års erfarenhet av levnadsvanearbete och riktade hälsosamtal i Habo och Jönköping.

Fiffi Boman, skolläkare, Emma Appell, sjuksköterska och Rebecca Bengtsson, Fysioterapeut är dansinstruktörer för Dans för Hälsa, en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga tjejer.

Magnus Isacsson är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, en flitig sjukvårdsdebattör och arbetar till vardags på Ekerö vårdcentral i Stockholm. Hans mål är en jämlik sjukvård med en stark primärvård där hela Sveriges befolkning har en fast läkare.

Magnus Kraft är idag verksamhetschef på Capio Fysio & Friskvård Ystad efter många års arbete med friskvård. Uppvuxen i företagarfamilj där fokus sedan 1990 legat på sammanförandet av sjuk- och friskvård med tonvikt på fysisk aktivitet, vilket i stor utsträckning färgat synen på primärvårdens möjligheter. Jobbar idag, utöver uppdraget som verksamhetschef, regionövergripande i Capio region Syd-Öst med utveckling av preventiv hälsovård, medarbetarhälsa och vägar till friskvård.

12 maj, 2022

Allt ljus på patienter och medarbetare, varje dag!
En god miljö för patienter, medarbetare & chefer



Marina Tuutma är specialist i allmänmedicin och Ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen och 2:e vice ordförande i Sveriges Läkarförbund. Ordförande Läkarförbundets Digitaliseringsråd. Född och uppvuxen i Estland. Läkarexamen från Tartu Universitet 1987, specialist i familjemedicin/allmänmedicin sedan 1994. Arbetat i glesbygd, varit chefläkare i kommun och region (i Estland), chef på en offentlig vårdcentral och chef samt delägare på privat vårdcentral. Varit aktiv i genomförandet av familjeläkarreformen i Estland. Sedan 2004 bor och arbetar i Karlstad.

Jonas Söderström är Sveriges ledande expert på digital arbetsmiljö.
"Det finns saker vi har svårt att påverka – som en global pandemi. Sedan finns det onödiga belastningar, som vi mycket väl skulle kunna göra oss av med. Som digitala system som stjäl mer tid än de spar.
Med en framtid där vård över nätet kommer att bli allt vanligare, är den digitala arbetmiljön viktigare än någonsin."
Jonas har jobbat som konsult i mer än 25 år, och digitaliserade sin första verksamhet i början av 1980-talet.

Clas Malmström, leg. läkare och psykoterapeut, specialist i psykiatrisk rehabilitering och allmänmedicin. Tidigare klinikchef vid PBM-kliniken, numera frilansande företagsläkare med organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö som fokusområde.

Odålig är inte detsamma som bra, och en icke skadlig arbetsmiljö är inte automatiskt hälsobefrämjande. Det gäller att både ledning och medarbetare har balans mellan preventiv och promotiv kompetens för att en riktigt bra arbetsplats ska uppstå, där man presterar på hög nivå, utvecklas och mår bra. Föreläsningen presenterar också en praktisk modell för offensiv stresshantering på gruppnivå.

Anette Nilsson arbetar på Sveriges kommuner och Regioner, SKR som projektledare för införandet av Patientkontrakt och i ledningsgruppen för omställningen till nära vård. Hon arbetar också som utvecklingsstrateg I region Jönköpings län med focus på omställningsarbetet för att möta framtidens behov av hälso-och sjukvård.
Med sig har hon erfarenheter från att ha drivit förändring i komplexitet i praktiken som chef, projektledare, coach, och konsult både nationellt och internationellt, i offentlig sektor och privat näringsliv.

Hur skapar vi förutsättningar för skiftet från en hälso-och sjukvård som i hög grad är formad och uppbyggd runt diagnoser och institutioner till en mer nära vård som är designad utifrån människors levda vardag? Hur kan vi öka samskapandet tillsammans med invånarna genom Patientkontrakt - gemensamma överenskommelser utifrån vad som är viktigt för individen? Syfte att förbättra delaktighet, tillgänglighet, samverkan och samordning.

Lina Ejlertsson, doktor i folkhälsovetenskap. Forskar och föreläser om hur vi kan skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Ny forskning visar att återhämtning under arbetsdagen bör prioriteras för medarbetarnas välmående. Men hur ska det gå till? Hör Lina berätta om de interventioner som gjorts på vårdcentraler i Region Skåne, där olika former av återhämtning har integrerats i ordinarie verksamhet.

Simon Nilsson är Utvecklingschef för Hälso- och Sjukvården i Region Gävleborg med ett funktionsansvar för eHälsa. Utöver det även projektägare för regionens arbete med Digitala vårdmöten. Utöver det även en bakgrund som överläkare på Internmedicin och ett par VC-uppdrag.

Veronica Milos Nymberg, specialist i allmänmedicin, PhD. Forskare vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, driver projekt inom bl a digitalisering, med fokus på arbetsmiljö, vårdkonsumtion, och kardiovaskulär prevention. Ledamot i Svenska läkarsällskapets e-hälsokommitté, medlem i Swedish Collaboration on Digital Care Research och eHealth@LU. Träffar patienter både kliniskt och digitalt.

Ulf Österstad, Distriktsläkare och Verksamhetschef/grundare av Bralivnära, en av de första (2015) offentligägda digitala vårdgivarna i Europa(Världen?) Tidigare Bland annat V. Ordf SFAM och ledamot av SYLF:s förbundsstyrelse.

Våra medarbetare har fler prioriteter än arbetet samtidigt som alla som kan bidra behövs. Större konkurrens och fler möjliga sätt att möta invånarna. Vilka utmaningar och möjligheter innebär det som chef i vården?!
I Bra Liv nära har vi ända sedan starten arbetat på sätt som är och har varit utmanande för systemet på alla plan. Idag är flera av våra tidiga initiativ nu del av den ordinarie vården med medarbetare såväl utanför regionen som  Sveriges gränser,  de arbetar genom en app med video och meddelandefunktion integrerat med den ordinarie vården i Region Jönköping.

Nils Olsson, specialist i allmänmedicin. Verksam i primärvården, Region Gävleborg sedan 1996. Tidigare hälsocentralschef och medicinsk rådgivare vid Hälsovalskontoret. Kliniskt verksam inom den kommunala hemsjukvården och i många år jobbat med samverkansfrågor rörande kommun och region. Även delaktig i utveckling och förvaltning av primärvårdens journalsystem, PMO. Sedan sept -20 delaktig i byggande av Region Gävleborgs digitala triagemotor.

Victoria Zimmergren, distriktsköterska och astma/KOL sköterska. Har arbetat med Bra Liv Nära i tre år. Är i uppstarten av att flytta ut vår Astma-mottagning digitalt.

19 maj, 2022

Allt ljus på primärvården!
Primärvården i en nationell omställning



Lisbeth Löpare -Johansson är nationell samordnare för omställningen till Nära vård på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Hon är sjuksköterska och kommer närmast från en tjänst som utvecklingsdirektör i Region Norrbotten. Den som känner Lisbeth vet att hon brinner för den personcentrerade vården.
 
För att klara dagens och framtidens utmaningar inom hälso- sjukvården måste vi ställa om vårt sjukvårdssystem till en God och nära vård. Hur gör vi det? Vilka hinder och vilka möjligheter finns? Vilka centrala delar måste finnas med i denna omställning?

Petra Vogt, spec allmänmedicin, PhD, ordförande i Nationella Primärvårdsrådet och hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne. Regionerna har sedan 2018 ett gemensamt system för kunskapsstyrning. Målet är att alltid ha tillgång till, och använda bästa tillgängliga kunskap. I patientmötet blir kunskapen ett stöd för professionen och ett verktyg för att göra patienten mer delaktig. Individanpassad vård, utifrån senaste rön, oavsett vem du är, eller var du söker din vård.

Lars Almroth är barnläkare och disputerad inom internationell hälsa. Lars har lång erfarenhet av chefs- och ledarskap inom svensk hälso- och sjukvård och omställningsarbete mot nära vård, bland annat som sjukhuschef och hälso- och sjukvårdsdirektör. Nu arbetar Lars som strategisk rådgivare i Region Skåne och chef för Framtidskontoret, med ansvar att leda omställningen mot framtidens hälsosystem i Skåne.

Magnus Isacsson är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, en flitig sjukvårdsdebattör och arbetar till vardags på Ekerö vårdcentral i Stockholm. Hans mål är en jämlik sjukvård med en stark primärvård där hela Sveriges befolkning har en fast läkare.

För att klara dagens och framtidens utmaningar inom hälso- sjukvården måste vi ställa om vårt sjukvårdssystem till en God och nära vård. Hur gör vi det? Vilka hinder och vilka möjligheter finns? Vilka centrala delar måste finnas med i denna omställning?

Johan Grip är partner och VD för Gaia Leadership. Gaia har förmånen att arbeta med 1000-tals ledare varje år, i och utanför Sverige, i privat och offentlig sektor. Två utmaningar kommer nästan alltid upp: - Hur klarar vi dagens komplexitet och snabba förändringar samt hur leder vi våra organisationer så att engagemang, meningsfullhet och driv skapas?
Kanske behövs ett helt nytt sätt att tänka kring ledarskap?

Linda Hunter, sjuksköterska på Vårdcentralen Svalöv samt verksamhetsnära stöd Kunskapscentrum för levnadsvanor och sjukdomsprevention.

Var den värld du vill leva i. Där startar lindas berättelse om Svalövs vårdcentral som genom samverkan och en ”våga pröva” attityd har hittat egna vägar till framtidens hälsosystem. I Svalöv jobbar nu vårdcentralen, medborgarrådet, kommunen, elevhälsan, livsmedelsbutiker med flera tillsammans i olika formationer för att nå bättre folkhälsa tillsammans. Linda berättar hur detta började och vad som hänt sedan dess. Tillsammans är det ända sättet, säger Linda.

Demografin, med allt fler äldre, tillsammans med svårigheten att rekrytera sjukvårdspersonal och öppna fler traditionella vårdplatser, gör att vi behöver utmana behovet av slutenvårdsplatser. Sara Halldén, medicinskt ansvarig, och Katharina Borgström, projektledare, berättar om ett tvåårigt projekt i syfte att se om de fördelar man kunnat visa internationellt med ”Hospital at home” är överförbara på den svenska hälso-och sjukvårdsmodellen.

Projektet drivs av verksamhetsområdena akutsjukvård-och internmedicin samt infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i samarbete med Malmö stad och primärvården. I uppdraget ligger att bygga en struktur där lämpliga patienter, i behov av medicinsk vård som kräver specialistvård inom internmedicin eller infektion, istället för att vara inskrivna i traditionell slutenvård kan erbjudas vård i hemmet, dygnet runt, alla veckans dagar.
Uppdraget omfattar också att testa och utvärdera vårdformen och ta fram förslag på en modell som kan skalas upp och ligga till grund för implementering i fler verksamheter i Region Skåne.

Demografin, med allt fler äldre, tillsammans med svårigheten att rekrytera sjukvårdspersonal och öppna fler traditionella vårdplatser, gör att vi behöver utmana behovet av slutenvårdsplatser. Sara Halldén, medicinskt ansvarig, och Katharina Borgström, projektledare, berättar om ett tvåårigt projekt i syfte att se om de fördelar man kunnat visa internationellt med ”Hospital at home” är överförbara på den svenska hälso-och sjukvårdsmodellen.

Projektet drivs av verksamhetsområdena akutsjukvård-och internmedicin samt infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i samarbete med Malmö stad och primärvården. I uppdraget ligger att bygga en struktur där lämpliga patienter, i behov av medicinsk vård som kräver specialistvård inom internmedicin eller infektion, istället för att vara inskrivna i traditionell slutenvård kan erbjudas vård i hemmet, dygnet runt, alla veckans dagar.
Uppdraget omfattar också att testa och utvärdera vårdformen och ta fram förslag på en modell som kan skalas upp och ligga till grund för implementering i fler verksamheter i Region Skåne.

Anna Spencer, chefläkare inom palliativ vård och ASIH sedan mars 2021. Specialist i anestesi och intensivvård och har arbetat inom palliativ vård sedan 2015.
Lång erfarenhet av, och starkt engagemang för patientsäkerhet på alla nivåer. Trivs bäst när det är tydlig kommunikation, ordning och reda på strukturerna och högt nog i tak att låta humorn ta plats ända in i ledningsgrupperna.

Kristina Sundquist, Distriktsläkare och professor i allmänmedicin vid Lunds universitet. Verksamhetschef för Centrum för primärvårdsforskning och Kompetenscentrum för primärvård i Skåne. Kristinas forskning har en mycket bred ansats där hon använder kliniska, experimentella och epidemiologiska studier för att besvara kliniska frågeställningar relevanta för primärvården. Centrum för primärvårdsforskning är utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv ett osedvanligt framgångsrikt forskningscentrum i primärvården. Hon skall diskutera hur man bygger upp framgångsrik allmänmedicinsk forskning i den internationella framkanten samtidigt som den kliniskt verksamma personalen i primärvården stimuleras att våga ta de första stegen till forskning.

Centrum för primärvårdsforskning i Region Skåne har lyckats ovanligt väl med den allmänmedicinska forskningen och kunskapsutvecklingen och faktorerna bakom dessa framgångar kommer att diskuteras i en framåtblickande anda.

28 april, 2022

FoU-konferens
Nationellt nätverk för forskningsstöd i primärvården - behövs det?



Maria Larsson, Docent, Forsknings- och utbildningschef Region Värmland.

Fotograf: Öyvind Lund

Annette Sverker, Docent / Forskningschef/ Primärvårdscentrum Region Östergötland.

Fotograf: Mats A Sverker

Carin Sjöström-Greenwood, FoU-koordinator/Kommunikationsstöd Implementering, FoUUI primär och nära vård Västra Götalandsregionen.

Fotograf: Thomas Harrysson

Martin Eriksson Crommert, med dr och sjukgymnast, Universitetssjukvårdens forskningscentrum Region Örebro län, Örebro.

Panos Papachristou, med dr, spec i allmänmedicin, samordnare S:t Eriks AVC, Akademiskt Primärvårdscentrum, Region Stockholm.

Fotograf: Daphne Macris, APC Region Stockholm

Viktor Carlsson, klinisk lektor, Allmänmedicinskt kunskapscentrum, Region Kronoberg.

Fotograf: Johannes Rydström