Preliminärt program för Sveriges Trafiksäkerhetsdagar 2025


Ett första smakprov på programmet för Sveriges Trafiksäkerhetsdagar 2025

Programmet för Sveriges Trafiksäkerhetsdagar 2025 börjar ta form! Här får du en tidig inblick i några av de teman och programpunkter som planeras. Detaljer fylls på löpande – håll utkik efter uppdateringar!


Inledningstal Karin Pleijel, kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg

Den globala medvinden för trafiksäkerheten
Den globala agendan för trafiksäkerhet ger medvind även i Sverige. Den akademiska expertgruppen ger en översikt av rekommendationerna från Stockholm 2020 och Marrakech 2025 – och bjuder in till reflektion kring vad dessa innebär för samhällsaktörer och organisationer som vill bidra till säkrare trafik.

Läget i Sverige – utmaningar och möjligheter
Trafikverket ger oss en översikt för läget i trafiksäkerhetutvecklingen i Sverige med utgångspunkt i de indikatorer som finns för målstyrningen och Trafikverkets medborgar- och aktörsundersökningar. En panel med en diversifierad bakgrund ger sina reflektioner och inspel om utmaningar och möjligheter.

Kommuner och regioners roller för trafiksäkerheten
Hur kan kommuner och regioner ta en mer aktiv roll i att nå nollvisionens mål? Med utgångspunkt i Trafiksäkerhetslyftet får vi en överblick över påverkansmöjligheter och ansvar – från planering och underhåll till upphandling och hållbart resande. Goda exempel från flera kommuner visar hur trafiksäkerhet kan integreras i det dagliga arbetet på ett inspirerande och konkret sätt.

Till botten med beteendet – nyckeln till normförflyttning i trafiken
Vad krävs egentligen för att förändra beteenden i trafiken? I det här blocket går vi på djupet med frågan om hur vi skapar förutsättningar för en varaktig normförskjutning – där säkra beteenden inte bara är en regel utan en självklarhet. Vi utforskar psykologiska och sociala mekanismer bakom ansvarstagande i trafiken, hur miljö och utformning påverkar våra val, och vad som krävs för att nya normer ska få fäste. Från forskning till policy – vi söker svaren på hur vi tillsammans skapar en trafikmiljö där fler gör rätt, oftare och mer medvetet.

30 km/h i tätort – hur svårt kan det vara?
Införandet av 30 km/h i tätort går långsamt – trots tydliga säkerhetsvinster. I detta konferensblock diskuterar vi varför, med utgångspunkt i erfarenheter från forskningsprojekt och initiativ som 30-städer. Vi lyfter argumentation, acceptans och implementering - vad krävs för att få verklig fart på omställningen?

Framtidens aktionsplan för Sveriges trafiksäkerhet och två upprop för förändring
Bekanta dig med förslaget till en ny nationell aktionsplan för trafiksäkerhet – och låt dig inspireras, diskutera och bidra med dina perspektiv. I programpunkten presenteras också två upprop du kan delta i: ett för ökad cykelhjälmsanvändning och ett för att fler organisationer ska ta ett aktivt ansvar för trafiksäkerhet som en naturlig del av sitt hållbarhetsarbete.

Fördjupande dialogblock:
Block 1. Trafiksäkerhet i samhällsplaneringen tillsammans med andra mål
Block 2. Trafiksäkra verksamheten genom hållbarhets- och arbetsmiljöarbete
Block 3. Digitala drivkrafter – teknikens roll i en hållbar och säker mobilitet
Block 4. Regelverk
Block 5. Gång- och cykelsäkert – när transportsystemet formas för aktiva människor
Block 6: Säkra fordon

Panelsamtal: Nu kör vi – från vision till effekt genom målintegrerad trafiksäkerhet
Från ambition till handling – hur får vi saker att hända? Det avslutande panelsamtalet riktar blicken framåt och fokuserar på nästa steg för trafiksäkerheten. Med inspiration från dagens insikter och den fjärde globala ministerkonferensens rekommendationer diskuteras hur vi går från strategi till konkret effekt. Hur integreras trafiksäkerhet i bredare mål – klimat, hälsa, social hållbarhet – och hur säkerställer vi att det faktiskt händer? Fokus ligger på målintegrering, ansvar och att gå från vision till verklig förändring. Nu kör vi.


Programmet ovan kan komma att förändras!