Javascript är inaktiverat

Javascript verkar vara inaktiverat. Detta kommer att påverka sitens funktionalitet. Vänligen aktivera JavaScript eller återvänd till denna webbplats från en annan enhet.

 

 

Workshops under SFAI & AnIva-veckan

Anmälan till nedan workshops görs i samband med din anmälan till SFAI & AnIva-veckan. 

Klicka här för att se tider och salar för alla övriga möten

Aortakompression 

Datum & tid (fyra tillfällen):
Onsdag 20 sep 09.00 - 10.00 & 10.00 - 11.00 (FULLBOKAD)
Torsdag 21 sep 09.00 - 10.00 & 10.00 - 11.00
Plats: Nanna
Pris: ingen avgift
Kursledare: Ove Karlsson
Om: Extern aortakompression är en manöver där näven, placerad på patientens buk, klämmer åt aortan mot ryggraden. Extern aortakompression ger en tillfällig blödningskontroll för alla typer av blödningar nedanför kompressionsstället och kan användas i avvaktan på behandling av orsaken till blödningen.
Nationella riktlinjer i Sverige rekommenderar att användning av extern aortakompression bör övervägas hos alla patienter med postpartumblödning. Aortakompression kan också stoppa blödningar hos patienter med traumaorsakade blödningar.
Hos upp till 80 % av patienterna som utvecklar postpartumblödning finns en atonisk livmoder. Livmodermassage är lätt att utföra och hjälper till att stimulera livmodern att dra ihop sig.
I denna workshop kommer vi med hjälp av en simuleringsdocka träna på extern aortakompression, bedöma livmodertonus och utföra livmodermassage.


Simuleringsövning för ökad situationsmedvetenhet

Datum & tid:
Onsdag 20 sep 15.30 - 16.30 - FULLBOKAD
Torsdag 21 september 14.30 - 15.30
Plats: Embla
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Karin Jonsson
Om: Situationsmedvetenhet, förmågan att kunna tolka information, prioritera och agera, är en viktig egenskap för personal inom akutvården. I denna workshop presenteras pedagogik och  planering för att öva och samtidigt skatta deltagarnas situationsmedvetenhet i samband med simuleringsövning.


Riktlinjer för Perioperativa behandlingsbegränsningar

Datum & tid:
Torsdag 21 september kl: 10.40 - 12.20 (FULLBOKAD) & 14.15 - 15.45
Plats: Oden
Pris: ingen avgift
Kursledare: Fredrik Hessulf och Helena Toss
Om: Vi planerar att presentera det arbete som pågår med att skapa nationella riktlinjer inom SFAI för hur man kan tänka runt befintliga eller nya behandlingsbegränsningar under den perioperativa perioden.
Vi vill ha en diskussion och input inte minst från våra sskkollegor som ofta står ensam med patienten.


Smärtblockader för Anestesiologer-nästa steg!

Datum & tid:
Onsdag 20 september kl: 09.00 - 12.00 
Plats: Miklagård
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Vedran Frkovic
Om: Anestesiologer börjar bli vana vid de vanligaste blockaderna av övre och nedre extremiteter, men hur går man vidare till nästa steg?
I denna workshops ges kunniga och insiktsfulla råd kring flera användbara blockader som är lite ovanligare, men mycket användbara!
Vi planerar en workshop med bara en föreläsning och resten blir hands-on praktik med ultraljud på levande modeller och 3D skelett modell.


Vad kan vi lära av de nationella kvalitetsregistren SPOR och SIR?

Datum & tid:
Torsdag 21 sep kl: 09.00 - 12.00 
Plats: Pettersson-Berger
Pris: Ingen avgift
Kursledare: Björn Holmström
Om: Svenskt Peroperativt Register (SPOR) och Svenskt IntensivvårdsRegister (SIR) samlar in data från de viktigaste vårdförloppen inom vår specialitet.
Denna Workshop syftar till att ni; ST- och Specialistläkare samt Specialistsjuksköterskor inom Anestesi och Intensivvård skall bli bekanta med vilken guldgruva av information dessa register är, kring de patienter vi vårdar.
Workshopen kommer att innehålla orienterande föreläsningar och demonstrationer av registren, men också handgripliga egna djupdykningar i datagruvorna, så ta med er egna laptops och SITHS-kort för inloggning. Har ni inte redan nödvändiga behörigheter, så ordnar vi det på plats.
Workshopens innehåll svarar mot delmål A4.1 och A4.2 i ST-läkarnas Utbildningsbok och intyg om deltagande kommer att delas ut till de som önskar efter genomförd Workshop.


Ultraljud ryggrad inför ryggstick

Datum & tid:
Torsdag 21 sep kl: 14.15 - 15.45 Plats: Miklagård
Fredag 22 sep kl: 09.30 - 11.00 Plats: Mimer
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Lars Dittlau
Om: Denna workshop ger en introduktion till att hitta rätt anatomi inför ryggstick. Vi visar hur du hittar rätt interstium, medellinje m.m. Detta är värdefullt ffa vid svår palpation. Metoden ökar chanserna till ett lyckat ryggstick.


POCUS och lite till

Datum & tid:
Torsdag 21 sep kl: 09.00 - 12.00
Fredag 22 sep kl: 09.00 - 12.00
Plats: Miklagård
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Roman A´ Roch
Om: Under handledningen av experter från SFULAI ( Svensk Förening för Ultraljud i Anestesi och Intensivvård) får du undersöka markörer och riktiga patienter med klaffvitier och hjärtdysfunktion.


Luftvägsworkshop

Datum & tid:
Torsdag 21 sep kl: 08.00 - 11.00 
Plats: Mimer
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Jonas Graf
Om: Avancerad luftvägshantering på vuxen


Optimal kärlaccess med hjälp av ultraljud

Datum & tid:
Fredag 22 sep kl: 09.30 - 10.30 & 10.30 - 11.30 - FULLBOKAD 
Plats: Embla
Pris: 400 kr exkl moms
Kursledare: Thomas Hammarsten
Om: Hur kan man, med hjälp av ultraljud,  optimera hållbarheten samt minska patientskador vid perifera venös/arteriell kärlaccess. Tips och trix för lyckad kärlaccess.